Achtergrond info

 

CULTUUR EN VOLKSKUNST ALS INSPIRATIEBRON

 

Ik snuffel graag in oude boeken over volkskunst, klederdracht en oude ambachten. Dit geeft mij inspiratie voor het maken van sieraden- en accessoire ontwerpen. Soms is de link met mijn ontwerpen duidelijk te leggen met deze volkskunst. Soms enkel een aanzet tot een bepaalde vorm, structuur, kleurenpallet.

Met de ontdekking van o.a. Pinterest en Instagram, is bij mij het hek van de dam! Sindsdien kan ik de hele wereld over, op zoek naar bijzondere volkskunst. Ik houd van warme natuurtinten tinten. Afrikaanse, Indiaanse en Aboriginal volkskunst spreekt mij daardoor erg aan. Ook van de kleurige volkskunst uit bijvoorbeeld India en Mexico kan ik erg genieten.

Kortom: warme natuurtinten en kleurige ontwerpen, zie je zeker terug in mijn sieraden en accessoires!

 

 

Nederland

In onze Nederlandse volkskunst is het nodige te vinden. Vanuit de vroegere klederdracht vind ik genoeg inspiratie voor sieraden en accessoires.

Voor mijn zoektocht naar Nederlandse volkskunst, besefte ik niet dat ook Nederland mooie kleurige volkskunst bezit. Kijk naar Staphorsterstipwerk en afbeeldingen uit bijv. Marken en Volendam.

Daarnaast kent iedereen natuurlijk ons Delfts blauw en de Zeeuwse knoop. De Zeeuwse knoop werd vroeger gebruikt bij alle klederdrachten.

Boven:
Delfts blauw, Staphorster stip.

Onder: 
Marker klederdracht, Volendammer klederdracht.

 

Suriname

Door diversiteit aan bevolkingsgroepen in Suriname, vindt je in Suriname invloeden vanuit diverse werelddelen (Zuid-Amerika, Afrika, Azie). Uit Suriname dus ruimschoots inspiratie voor het ontwerpen van sieraden en accessoires.

In mijn sieraden en accessoires, probeer ik die diversiteit ook zeker te laten zien. Afro-Surinaamse motieven, Hindoestaanse details. Maar zeker ook details en/of motieven van de Inheemse bewoners (Surinaamse Indianen) van Suriname.

Boven: Faya lobi, Marroon art.

Onder: kruik Inheemsen, textiel.

 

Engeland

Celtic art heb ik altijd al intrigerend en geheimzinnig gevonden. Daarom speel ik en beetje vals. Celtic art is natuurlijk niet speciaal Engels, maar in veel meer delen van Europa terug te vinden. Toch plak ik Celtic art mooi aan mijn Engelse roots!

Daarnaast spreken ook de elegante romantische sieraden uit de Victoriaanse periode mij erg aan. Het typische Canal art, lijkt wat op Hindelooper toegepaste kunst. Bloemig en symmetrische “vrolijke” decoraties.

Boven: Londense details, Canal art.

Onder: Celtic art, Victoriaanse sieraden.

 

Ghana

In Ghana worden speciale poederglaskralen gemaakt. Je vindt ze in allerlei vormen en kleuren. Ghana is rijk aan kralen en kralenkettingen. Ook komen er veel kleurige stoffen met geometrische patronen uit Ghana (Kenthe).

De symbolen van Adinkra zijn bekend, bijzonder en prima te verwerken in sieradenontwerpen. Deze Adinkra symbolen kennen een lange historie. Ze hebben allen hun eigen speciale betekenis.

Boven: Adinkra symbolen, Kenthe textiel.

Onder: textiel, poederglaskralen Ghana.

 

India

Het veelkleurige India spreekt mij bijzonder aan. Sierlijk, kleurig, een rijke ambachtelijke achtergrond. Voor de creatieveling meer dan genoeg inspiratie! Blokprints, kleurpigmenten in diepe warme sprekende tinten,enz.

Als je kijkt naar de populaire bohemianart, zie je daarin heel veel elementen vanuit India. Kleurige rangoli* en blokprints, zijn voor mij dankbare uitgangspunten voor ontwerpen.

*wordt in India gebruikt bij de ingang tot een huis, als welkom

Boven: textiel, rangoli.

Onder: block print, boog India.