Werkproces

WERKPROCES

 

 

GEBRUIKTE MATERIALEN

Voor het maken van al mijn sieraden en accessoires maak ik gebruik van hoogwaardige duurzame materialen. Fijn om mee te werken en het geeft veel en lang plezier van het dragen en gebruiken.

Ik maak weinig tot geen gebruik van kunststofkralen. Wanneer ik deze toch verwerk in mijn sieraden, dan is dit functioneel en zijn de kralen van goede kwaliteit. Vooral lange kettingen worden minder prettig draagbaar, wanneer je daar grote metaalkralen in verwerkt. In dat geval kies ik voor kwaliteit en draagbaarheid.

HANDWEVEN met KRALEN

 ​

 

Gebruikte steken

Er zijn diverse soorten steken waarmee je dit kralenwerk kunt maken. Steken waar ik veel mee werk zijn de peyote steek, steensteek en 4kantsteek.

Vooral de 4kant- en de steensteek zijn gemakkelijke steken, die goed bruikbaar zijn voor het maken van hangers, oorbellen, enz. De peyote steek geeft mooi kraalwerk, dat er mooi uitziet en fijn draagbaar is. Er zijn nog diverse andere soorten kralen steken van eenvoudig tot ingewikkelder, bruikbaar voor allerlei soorten kraalwerk.​

Ontwerpen

Via internet zijn er sheets te downloaden, die je kunt gebruiken om je ontwerp in te tekenen. Ook zijn er via internet kant en klare patronen te vinden, net als patroonboeken.

Ik geniet van zelf ontwerpen en me daarbij laten inspireren door mijn liefde voor culturen en volkskunst. Mijn zelf ontworpen en zelfgemaakte sieraden en accessoires zijn daardoor altijd enig in hun soort. 

Ik maak niet meer dan 1 x precies hetzelfde ontwerp! Zo blijft het voor mij leuk en bent u zeker van een 1 malige uitvoering van betreffend sierraad en/of accessoire.

 

 

Weven met de hand.

Na de ontwerpfase, komt het eigenlijke handweven. Hiervoor gebruik ik in basis miyuki glaskraaltjes. Deze zijn in een aantal maten te krijgen. Miyuki kralen, zijn mooie gelijkmatige kraaltjes. De vormen die ik vooral gebruik zijn roccailles en rondellen. Voor extra textuur, voeg ik ook andere vormen miyuki kralen toe aan het kraalwerk. Voor het rijgen met deze kleine kraaltjes heb je stevig draad nodig en speciale fijne naalden.

Wanneer het ontwerp geweven is, is het belangrijk om het werk goed en onzichtbaar af te hechten. Ook hiervoor zijn speciale technieken om toe te passen. 

Wanneer het werkstuk goed is afgehecht, kan het verder afgewerkt worden tot bijvoorbeeld een hanger of een oorbel.

WEVEN MET KRALEN met BEADLOOM

Kralen weven met beadloom

Het weven van armbanden kan prima op een zgn. beadloom. De loom bespan ik met het aantal benodigde draden. De draad die ik hiervoor gebruik is vanzelfsprekend extra sterk. Bij voorkeur werk ik met fireline.
Dit is een transparant gevlochten soort nylon.

Met de beadloom rijg je mooie gelijkmatige armbanden, waarbij je zelf de keuze maakt voor de breedte en de lengte van de armband.

Naast rechttoe recht aan, kun je (eenmaal bedreven in deze techniek) kiezen voor diverse vormen en motieven.

Afhechten

Wanneer de armband de gewenst lengte heeft, worden de draden afgewerkt. Hiervoor zijn een aantal technieken, die je toe kunt passen. De te gebruiken methode hangt af van het soort sluiting dat je gaat gebruiken.

Wanneer ik sluitingen gebruik die speciaal voor rijgarmbanden op de markt zijn, weef ik voor en na mijn kraalwerk, alleen de draad nog een stukje door. Dit geeft extra houvast bij het afhechten van de armband.

Weven met een beadloom neemt minder tijd in beslag dan met de hand rijgen van kleine kraaltjes, maar het blijft een tijdrovende bezigheid (waar een beetje kralengek als ik, heerlijk van kan genieten!).

Sluitingen

Ook het zelf rijgen van een sluiting met kleine kraaltjes,
geeft een mooi effect en eigenheid. 

Net als het gebruik van bijzondere en/of oude knopen als sluiting.

 

HAKEN MET KRALEN

Vanuit een patroon (eigen ontwerp of bijv. via internet) rijg je eerst alle kraaltjes volgens aangegeven kleurpatroon aan 1 draad op rol.

GECOMBINEERDE HANDWERKTECHNIEKEN

 

Handwerktechnieken en kralentechnieken combineren

Voor het maken van met name accessoires, zoals bijv. tasjes en tashangers, maak ik gebruik van de combinatie van handwerktechnieken en kralentechnieken.

Haakwerk, gecombineerd met bijv. borduurwerk en kralen en/of pailletten rijgwerk. Of bijvoorbeeld zelfgemaakte cabochons ( bijv. van polymeerklei), verwerken in sieraden en/of accessoires.

Het combineren van diverse technieken en materialen, geeft oneindig veel diversiteit aan mogelijkheden.